Big Apple, Big Brother…

Ik las gisteren een berichtje, wat maar in mijn gedachten bleef hangen: http://www.express.be/business/nl/technology/filmen-van-concert-met-iphone-wordt-onmogelijk.

Het gerucht wil, dat Apple bezig is met de ontwikkeling van technologie, waardoor voorkomen wordt, dat men met de IPhone foto’s en filmbeelden tijdens concerten kan maken.  Hoe dat precies moet werken is mij niet helemaal duidelijk: iets met infrarood sensoren, die waarnemen, dat de Iphone boven de massa wordt gehouden en dan de camerafunctie uitschakelen.

Er worden hier twee verontrustende zaken genoemd:

Het feit, dat onder bepaalde, door derden bedachte omstandigheden functionaliteit kan worden beinvloed.
Het gegeven, dat er weer iets bedacht wordt om auteursrecht van muziek en beeld te ‘beschermen’.

Het eerste, daar ontkomen we waarschijnlijk niet aan. Vandaag worden op allerlei plaatsen in onze maatschappij onze gadgets beinvloed. De politie kan een SMS-bombardement uitvoeren, wanneer zij dit nodig acht. Je kunt in een bepaald gebiedt GSM-ontvangst naar believen uitschakelen. Banken kunnen naar believen ons rekeningsaldo beinvloeden. Ongetwijfeld zijn er meer dingen te bedenken. Deze mogelijkheden zullen alleen maar voortschrijden, zeker in de wereld van na de aanslagen in New York. Allemaal met als reden, dat onze veiligheid er door verbetert.

Het tweede maakt me neerslachtig. Je zou denken, dat met de steeds maar groter wordende connectiviteit in onze wereld de grote media-reuzen een nieuw verdien-model zouden bedenken, maar nee. Men blijft krampachtig vasthouden aan het oude verdien-model: betaal ons, en dan kun je kijken/luisteren/spelen. En nu dit. Apple heeft toch al een niet zo beste naam op het gebied van het betuttelen van de consument(en dit van iemand, die IPhone + IPad heeft!), als dit gerucht op waarheid rust, dan is die reputatie weer een beetje versterkt.

Ik ben benieuwd, hoelang Apple op deze weg door kan gaan.

Advertisements

Leave a comment

Filed under Computers en databases, Nederlands

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s